2 december 2012

Haakworminfectie als medicijn



Het viel wetenschappers op enig moment op dat er een positieve correlatie was in gebieden waar worminfecties veel voorkomen en het niet-of-nauwelijks voor komen van atopische aandoeningen en allergieën.  Sindsdien zijn er wetenschappers die geloven dat een beperkte worminfectie zou kunnen bijdragen aan de behandeling van auto-immuunziekten. Op internet zijn inmiddels diverse onderzoeken te vinden waarin dit onderwerp van onderzoek is. Wetenschappers richten zich dan met name op de veranderingen in lichaamsprocessen als gevolg van worminfecties, met als ultiem doel om daar uiteindelijk medicijnen te ontwikkelen die nadoen wat wormen in ons lichaam doen om het immuunsysteem voor de gek te houden.

De wetenschap zal niet snel gaan zeggen dat we allemaal weer terug moeten naar een ‘gezonde’ dosis wormen in ons lichaam. Een grootschalig en langdurig onderzoek naar de positieve gevolgen van worminfecties is duur en voor de farmaceutische industrie niet interessant. Stel je voor dat een paar wormen beter zouden werken dat bestaande medicijnen?  Hier ligt duidelijk een probleem.

Maar goed, neemt niet weg dat langzaamaan ook wetenschappers her en der overtuigd raken van de mogelijke therapeutische werking van een beperkte worminfectie. Een mooi voorbeeld is de Amerikaanse gastroenteroloog (iemand die zich bezig houdt met ziektes aan het maag-darmstelsel) Joel Weinstock. Hij deed onderzoek naar de effecten van worminfecties bij muizen en hij raakte er van overtuigd dat wormen in staat zijn om het immuunsysteem van hun gastheer zodanig te manipuleren dat dat kan leiden tot het beter reguleren van Th-1 en Th-2 reacties, die een belangrijke rol spelen in atopische en allergische reacties van het immuunsysteem.

Weinstock deed vervolgens een onderzoek met mensen die leden aan Colitis Ulcerosa, een chronische infectie van de darmen. Hij infecteerde proefpersonen met Trichurus suis, een zweepworm en deed dat elke 2 weken gedurende een periode van 3 maanden. Het resultaat was dat bij 43% van de proefpersonen de symptomen sterk afnamen, terwijl in een placebogroep dit slechts gold voor 17%. Bij een test met 29 personen die leden aan de ziekte van Crohn bleken de resultaten nog indrukwekkender: 23 personen vertoonden een sterk herstel en 21 daar van raakten geheel symptoomvrij. In deze video tref je een interview aan met dr. Weinstock.

 Deze onderzoeken werden gedaan in 2003/2004 en inmiddels zijn we al weer 8 jaar verder en kan rustig gesteld worden dat worminfectie als therapeutische behandeling nog geen gemeengoed is in de reguliere medische wereld. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten