9 maart 2013

Eosinofielen



Inmiddels zitten er 5 weken op. Eczeem is nog steeds volop aanwezig en ik wordt gek van de jeuk en schilfers op mijn hoofdhuid... Maar goed, ik ben nog steeds blij dat ik van de Neoral af ben en ook geen dexamethason meer slik. 
Ik had beloofd iets te schrijven over eosinofielen . Dit omdat eosinofielen een rol spelen in het immuun- en afweersysteem en omdat bij mensen met atopisch eczeem de hoeveelheid eosinofielen in het bloed vaak sterk verhoogd is.


Eosinofielen zijn een witte bloedcellen. Witte bloedcellen heten ook wel leukocyten en binnen de leukocyten worden verschillende typen onderscheiden: granulocyten, lymfocyten, monocyten, basofielen en eosinofielen. Normaliter heb je 1,5% tot 5% eosinofielen in je bloed. Er wordt ook wel gesproken over eosinofiele leukocyten. Ik houd het gemakshalve maar even bij eosinofielen. 
       


De belangrijkste functie van eosinofiele granulocyten is het vernietigen van parasieten, waaronder wormen. Dit doen ze door eerst aan de parasiet te binden en vervolgens de celwand te beschadigen door middel van zogenaamde oxidatieve reacties. De eosinofielen bevatten vele cytotoxische eiwitten, zoals spermine en major basic protein, een stof die toxisch (giftig) is voor parasieten. Het is dan ook niet vreemd dat mensen die besmet zijn met parasieten of wormen een verhoogd niveau van eosinofielen in hun bloed hebben. Een dergelijke toename wordt wel aangeduid als eosinofilie.


De reden dat mensen met atopisch eczeem óók een verhoogd niveau eosinofielen in hun bloed hebben komt door dat het immuunsysteem in zijn overtrokken reactie interleukines van het type 5 (IL-5)in de bloedbaan brengt en deze IL-5 activeert eosinofielen.


De eosinofielen worden aangemaakt in het beenmerg. Na rijping verlaten ze het beenmerg en komen in het bloed terecht. Uiteindelijk belanden ze in de weefsels van met name de darmen en de luchtwegen. Daar leven ze gedurende enkele weken.


Bij mij is het niveau van eosinofielen al verhoogd als gevolg van mijn constitutie. Diverse bloedonderzoeken van het afgelopen jaar laten een niveau zien van zo rond de 9% met zelfs één uitschieter naar 20,2%. Uit onderzoeken naar de effecten van besmetting met haakwormen is bekend dat het niveau van eosinofielen vanaf de 3e week na infectie oploopt tot na ongeveer 6 weken en daarna weer afneemt tot nog steeds een verhoogd niveau.


Ik zal in week 7 mijn bloed laten onderzoeken en zodra de uitslag bekend is, dan laat ik het hier weten. Ik ben benieuwd.



Bronnen: nl.wikipeda.org / hermatologiegroningen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten